2013.07.07. 15:36, Koppenhaga

Magamat is megleptem, hogy milyen hamar teljestettem az egyik pontot a nyri listmrl. Cstrtkn fogtam magam s megstttem letem els cupcake-jt. sszektve Apa szlinapjval, mert bizomny, az n Apukm a fggetlensg napjn szletett.
Nagyon jl sikerlt a sti, mindenkinek nagyon nagyon zlett, gy gy gondoltam megosztom veletek a receptet, mert ilyen receptes bejegyzs gysem volt mg. Mondjuk nem meglep ha a konyhai jrtassgomat nzzk.
Igen, a cupcake ms mint a muffin, a tsztja klnbzik s itt nem elhanyagolhat a topping, a nlkl nem is cupcake a cupcake. Ez a recept a legalapabb tszta, egy egyszer vanlis, piskta, szval mindenkpp rdemes valami gymlcst vagy akr csokit beletenni. n ribizlit vlasztottam, mert nagyon finom,nagyon olcs s jl felhasznlhat a dsztsnl.
A tszta:
- 4 tojs
- 150 g vaj
- 150 g porcukor
- 200 g liszt
- 1 dl tej
- csipet s
- 1 csomag stpor
- vanlia kivonat vagy fl vanliard
A piskta ksztse sorn a habver csak a legvgn, a tojsfehrje felversnl kerl el. Vgig fakanllal dolgozunk. (Nem tudom, hogy mirt olyan fontos fakanllal dolgozni vgig, szerintem a porcukor kikeverst a vajjal, nyugodtan lehet habvervel csinlni, vagy legalbb olvassztok meg a vajat, mert klnben gyilkos lesz. Br n is tlltem gy, hogy fakanllal csinltam, de azrt a habver egyszerbb.)
A vajat kis kockkra vgjuk, hogy gyorsabban szobahmrskletre melegedjen.
Kikeverjk a vajat a porcukorral, fakanllal, j habosra.
Egyenknt beledolgozzuk a tojssrgkat. Hozzadjuk a tejet, jl elkeverjk. A lisztet s a stport beleszitljuk, elkeverjk. Belekaparjuk a fl vanliard magjt, vagy tesznk bele kevs vanliakivonatot.
Habvervel felverjk a tojsfehrjket, s fakanllal belekeverjk a habot a masszba.
Ezek utn kiporcizzuk a tsztt egy fagylaltadagolval (knyelmes, praktikus, mretre pont j) a paprkapszlikkal blelt muffin stformba.
180 fokra elmelegtett stbe toljuk a formt, s 15-20 percig, tprbig stjk a tsztt (azaz amikor mr nem ragad semmi a stibe szrt tre, akkor van ksz).
A mz:
- 10dkg vaj
- 12,5 dkg krmsajt (Philadelphia)
- 15dkg porcukor
- 1tk. vanlia kivonat
A vajat a porcukorral habosra dolgozom, majd hozz keverem a krmsajtot s a vanlit, s a robotgppel mg 1 percig dolgoztatom.
Ha egy adagot csinlsz sok lesz ez a mennyisg, szval a 2/3-t vagy a felt javaslom. A krmsajtnak nem muszj Philadelphinak lenni, n a Lehel csarnokban vettem hzi krmsajtot, ami nagyon finom s olcsbb is mint a Philadephia. Ezen kvl mg ebbe a kategriba tartozik a Mascarpone is, de azt csak nagyobb adagokban szoktk rulni st mg drgbb is, de ha ppen van otthon akkor tkletes lesz :).
Ha szeretnd, hogy sznes legyen a mz, nyugodtan sznezd cklalvel vagy meggylvel, vagy n pl. ribizlilvel szneztem, ha mr gyis kznl volt. Szp, vilgos rzsaszn lesz tle a mz, de ha valami extrra vgysz 300Ft-rt lehet kapni telfestket. Zldet, kket vagy amit szeretnl.
Dsztsre brmit ajnlok, amit nem szgyellsz. n csak egy darab ribizlit tettem a tetejre, szerintem gy nagyon cuki lett :).
Nagyon ajnlom brkinek ezt a stit, szerintem lvezet megcsinlni, s az eredmny annyira szp lesz s finom :)! Nekem kln lvezet volt, hogy van mz, hogy van kln dszts rsze (ami ugye a muffinnl ltalban elmarad), egy kicsit cukrsznak reztem magam :)!
Sok sikert s j tvgyat mindenkinek :)!


Lizy
Kszi :)! rlk ha meghoztam hozz a kedved! Szerintem mindenkpp rdemes kiprblni, mert nem nehezebb mint egy muffin s csak nzz r ..... :-)!